Wysyłanie w suchym lodzie
Dodano: Thursday, 01 March 2012 o 11:59
Suchy lód charakteryzuje się jedną podstawową właściwością, mianowicie ulega procesowi sublimacji, czyli przejściu z fazy stałej do gazowej, z pominięciem fazy ciekłej. Jest to całkowicie naturalny produkt.
Ma wiele właściwości korzystnie oddziałujących na przechowywane w nim produkty.
Utrzymuje stałą temperaturę -78,5°. Jest stosowany do transportu różnych produktów, np. spożywczych czy materiałów medycznych.
Dzięki umieszczeniu w suchym lodzie, przewożone posiłki zachowują swoją świeżość, a także aromat i smak.
Natomiast leki, szczepionki i inne zachowują swoją ważność zgodnie z założeniem producenta.
Jeśli chodzi o opakowanie, to do przewozu w suchym lodzie konieczne są odpowiednie pojemniki, które są przystosowane do wysyłek produktów zamrożonych.
Opakowanie takie stanowi pudełko styropianowe z pokrywą.
Dostępne są jednak jeszcze inne systemy opakowań do takiego specyficznego transportu.
Komentarzy (0)
Dodaj swoją opinię